maanantai 28. syyskuuta 2009

4.9.2009

Kyllä, olen kipeä. Otin maitohapon, kaksi vitamiini-X:ää ja Panadol Zappin vuodelta 2008. Join kuumaa teetä ja olin valmis lähtemään. Kurkku tuntuu paremmalta teen jälkeen, mutta paikallinen ilmasto ei varsinaisesti edistä tervehtymistä: aamulla on aika viileää, päivällä lämpötila nousee ja kun palaamme iltapäivällä opistolle, olen taas hiestä märkä.

Puolantunnilla olo on kuin lukion ruotsintunnilla, kun en yhtäkkiä enää osannutkaan mitään ja kaikki piti katsoa sanastosta. Intensiiviopetuksen suuri ongelma on ainakin minulle se, että juuri mitään ei käännetä kunnolla esimerkiksi englannin kielelle. Kun tarkistan jotakin sanaa sanakirjasta - jonka sanasto on ilmeisesti peräisin jostakin 1970-luvulta - juna jatkaa matkaansa ja jään jälkeen.

Päivän kulttuuriohjelmassa oli opastettu kävelyretki vanhaan kaupunkiin. Sain vanhasta kaupungista tarpeekseni jo kaksi vuotta sitten, koska Varsovassa ei tunnu tapahtuvan mitään vanhan kaupungin ulkopuolella ja vanhaan kaupunkiin meneminen tarkoittaa aina aivan järjetöntä kävelemistä. No, tämä olisi kuitenkin hyvä tilaisuus ottaa valokuvia. Oppaamme on Master Katarzyna "Kasia" Kazimierowska, joka on todella mukava tyyppi. Meidät jaetaan kahteen ryhmään: toisessa on reilusti yli puolet kurssilaisista ja karttatyttö Patrycja. Toisessa olen minä, molemmat Danielit, ruotsalainen, Hanna ja pari muuta. Meidän ryhmäämme opastaa Kasia, toista hänen apulaisensa/kumppaninsa, äijä. Vastoin odotuksia retki ei ole aivan mahdottoman pitkä, joskin se kestää kolmisen tuntia. Käymme läpi tärkeimmät nähtävyydet ja kuulemme mielenkiintoisia tarinoita. Emme kuitenkaan päässeet katsomaan Chopinin sydäntä, joka kiinnosti minua erityisesti. Jalkani ovat aika poikki, hikoilen ja selkäni tuntuu kramppaavan. En siis lähde muiden kanssa Orange-festivaalille.

Pitkä ranskalainen (Jean Bernard?) kysyi minulta, olenko ikinä ottanut alastonkuvia. Kun valehtelin: "Liian harvoin.", hän ehdottaa, että voisin ottaa alastonkuvia Charlottesta. Mielenkiintoista...

Kuten pelkäsinkin, selkäni on kävelyn ja eilisen riehumisen jälkeen kipeä. Otan tulehduskipulääkettä ja juon kuumaa teetä. Makaan sängyssä ja koetan rentouttaa selkäni. Daniel tuli takaisin kaupungilta yhdeltä, Razorlightin keikka oli hyvä. Juttelimme pimeässä vielä tuntikausia. Itä-Saksan Leipzigistä kotoisin Daniel opiskelee sosiologiaa ja on myös selvästi erittäin kiinnostunut sotahistoriasta. Kuulen kaikenlaista mielenkiintoista Saksan lähihistoriasta ja häpeän ketjusta, joka varjostaa jonkin verran vielä nuoriakin saksalaisia.

Päivän askeleet: 10743, 8594 m, 443,3 kcal


English summary:

I am definitely sick, but can medicate myself to go to school. It wouldn't have been necessary because I didn't really excel at class - I feel I am falling behind.

We took a really long sightseeing walk around Stare Miasto with a very nice guide, Katarzyna Kazimierowska. It was educational, entertaining and a good photo opportunity but afterwards I felt more sick and my back started to cramp up. I didn't go to the Orange festival.

Daniel came back late in the night and we stayed up talking about the German war history.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti